torstai 19. marraskuuta 2015

Tuija Niemi ja suuri U-O-L-E -huijaus

Tuija Niemi,äänitutkija


KRP:n rikosteknisen laboratorion äänitutkija Tuija Niemi on jo vuosia muuttanut lausuntojaan sen mukaan, mitä poliisi milloinkin pyytää.  Miksi siis tuntuu vaikealta uskoa, että hän olisi voinut peukaloida myös itse hätäpuhelua?

Onhan ihmeellistä, miksi kukaan ei ollut kuullut tallenteelta kuuluisaa uole-kohtaa ennen syksyä 2009, vaikka useat eri henkilöt olivat kuunnelleet hätäpuhelua moneen kertaan sekä alkuperäisenä että paranneltuina versioina.

Tallennetta oli kuunnellut ainakin Tuija Niemi itse, tutkija Mika Sihvonen Tampereen yliopistolla, tekninen tutkija Matti Mäkinen, tutkinnanjohtaja Juha Joutsenlahti ja joukko ihan tavallisia poliiseja mukaanlukien ne kolme porilaista poliisia, jotka oikeudessa kertoivat tehneensä tutkinnanjohtaja Juha Joutsenlahdelle muistion Anneli Auerin syyllisyyteen viittaavista tekijöistä. Yksi näistä tekijöistä oli nimenomaan hätäpuhelu.

Asian ymmärtäisi, jos uole-kohta olisi samanlainen pikkuruinen ja vaikeasti erotettava sana kuin murhaajan suusta tuleva vittu, mutta kun se ei ole. Se kuuluu lujaa ja selvästi.

Vaikka kuulossa olisi vikaa, elefantin kokoista uole-kohtaa ei voi olla näkemättä, kuten aikaisemmassa kirjoituksessani Raine Ampujasta totesin.

Alla olevassa kuvassa (klikkaa isommaksi) näkyy pätkä Audacityn spektrogrammia äänten voimakkuuksista. Vasemmalla näkyy kauempaa tulevaa ääntelyä, oikealla puhelimeen puhuttua puhetta, keskellä punaisella ympäröitynä "uole"-kohta.

Kuva: Ulvilan hätäpuhelu 1.12.2006 spektrogrammi äänen voimakkuudesta


Miten ihmeessä Tuija Niemeltä olisi voinut jäädä huomaamatta tämän kokoinen järkäle ja ne varmat o- ja e-vokaalit, jotka hän on sieltä myöhemmin "löytänyt"?  Samaan aikaan hän on kuitenkin surutta litteroinut kaikenlaisia pyyjääpäitä huonosti kuuluviin kohtiin?

Joku tässä ei nyt täsmää.


Miten ja mistä U-O-L-E ilmestyi


Saadaksemme selville, mikä uole-kohdassa haiskahtaa, meidän on tehtävä paluu alkujuurille aina joulukuun alkuun vuoteen 2006, jolloin Tuija Niemi sai laboratorioonsa ensimmäistä kertaa näytteen numero 26, joka oli siis hätäkeskuksesta tallennettu Ulvilan hätäpuhelu.

Valitettavasti emme voi palata aikakoneella takaisin tuohon hetkeen kuuntelemaan tallennetta ja tekemään vertailuja emmekä myöskään voi tietää, onko Tuija Niemen joulukuulle 2006 päivätty litterointi enää nykypäivänä aito, joten tämä aikahyppy ei tuo meille muuta tietoa, kuin että uole-kohta puuttuu.

Kohtaan 2:03 on merkitty naisen sanomana kaksitavuinen sana, mikä sinänsä pistää silmään outona, koska muihin epäselviin kohtiin Tuija Niemi ei ole laskenut tavuja vaan hän on litteroinut sanoja jopa vailla minkäänlaista merkitystä, kuten pyyjääpää tai vittikö.

Vielä oudompaa on tulossa.

Hypätkäämme seuraavaksi vuoteen 2008. Tutkinnanjohtaja Juha Joutsenlahti menetti luottamuksensa Tuija Niemeen kuultuaan, että Tuija Niemi oli leikannut tallenteesta lapsen rääkäisyn ja sen perässä kuuluvan napsahduksen pois, koska ei kestänyt kuunnella niitä, ja tästä syystä Joutsenlahti tilasi Tampereen yliopiston hypermedialaboratoriosta uuden äänianalyysin tammikuussa 2008.

Tampereelta saatu FL Mika Sihvosen analyysi erittelee hiljaiset äänet tarkemmin kuin Tuija Niemen litterointi. Sihvosen analyysiin on merkitty esimerkiksi uhrin ääntely heti tallenteen alussa, mikä Tuija Niemeltä puuttuu, kuten myös takkahuoneesta kuuluva murhaajan kirosana.

Analyysi on rakennettu siten, että suoraan puhelimeen kuuluvat ja kauempaa kuuluvat äänet on merkitty eri sarakkeisiin ja kolmanteen sarakkeeseen on täsmennetty puhelun taustalta kuuluvia ääniä.

Kohtaan 2:03 Mika Sihvonen on merkinnyt kolmanteen sarakkeeseen tyttären sanoneen "Ketä siellä on?".

Siis mitä ihmettä? Elefantin kokoinen uole puuttuu kokonaan alkuperäiseltä tallenteelta ja sen sijaan siinä kuuluu pelokkaan lapsen äidilleen suuntaama hiljainen kysymys "Ketä siel on?"

Tämä oli niin järisyttävä havainto, että asiaa on pakko lähteä selvittelemään vieläkin tarkemmin.

Kuva: Tuija Niemi ja Ulvilan hätäpuhelun litteroinnin muuttunut kohta 2:03 uole

Oikeudessa on tullut esiin, että ensimmäisenä uole-kohdan keksi rikosylikonstaapeli Tapio Santaoja ja Tuija Niemi - silloinen Tuija Niemi-Laitinen - vain vahvisti tämän Tapio Santaojan hänelle esittämän huomion.

Kuuluuko siis Tapio Santaojan ja Porin poliisin loppuvuonna 2008 tekemässä äänirekonstruktiossa jo kuuluisa KUOLE-huuto Annelin suusta?

Ei kuulu.

Sen sijaan Toinen koko puhelu -rekonstruktiotallenteelta kuuluu takkahuoneesta noin kohdan 2:13-2:14 kieppeillä lyhytkestoinen "kuole" jomman kumman miespuolisen kamppailijan suusta. Ehkäpä tämä lipsahti murhaajan osaan eläytyneeltä poliisilta ja Santaoja sai siitä myöhemmin hyvän idean.

Tuija Niemen ja FBI:n kirjeenvaihdosta käy ilmi, että vielä kesäkuussa 2009 on ollut epäselvää, mitä kohdassa 2:03 kuuluu ja kenen äänellä - naisen vai lapsen. Tuija Niemi on pyytänyt FBI:tä analysoimaan kohtaa 2:03, jossa kuuluu jotakin naisen tai lapsen äänellä, ks. kuva alla (klikkaa isommaksi).

Kuva: Tuija Niemi pyytää FBI:tä analysoimaa kohtaa 2:03 - Nainen vai lapsi


Tämä selviää lisätutkintäpöytäkirjan 6 sivulta 71. Varsinainen analyysi puuttuu, koska sille oli näköjään tehty Tapsat. Analyysin tilalla on kolmeen kertaan kopioituna FBI:n lähetyslistat lähetettävästä cd-levystä.

Kirjeenvaihdossa mainittua lyhyempää äänitiedostoa kohdassa 2:03 kuuluvasta naisen tai lapsen äänestä en ole kosakaan nähnyt tai kuullut.

Ehkäpä se on kadonnut johonkin jemmaan.


Uusi käänne


Seuraavaksi siirrymme ajassa pari kuukautta eteenpäin elokuuhun 2009, päivään jona konstaapeli Holappa on tuonut hätäpuhelutallenteen Tuija Niemen laboratorioon CD-levyllä, ja kas kummaa - nyt sieltä kuuluu Annelin äänellä "_uole", josta ainakin u- ja o-vokaalit ovat Tuija Niemen mukaan ihan satavarmoja.

Loppu onkin tunnettua historiaa. Nimenomaan tällä hyytävällä U-O-L-E -löydöllä manipuloitiin niin syyttäjä, media kuin hetkellisesti jopa minut itsenikin uskomaan, että nyt on tosi kyseessä ja Ulvilan murha on ratkennut.

Palataanpa hetkeksi vielä konstaapeli Holappaan (ks. esitutkintapöytäkirjan s. 342). Mitä tekemistä hänellä on tämän koko asian kanssa? Sitä sopii ihmetellä, koska missään muussa KRP:n lausunnossa - Tuija Niemen tai kenenkään muunkaan KRP:n tutkijan - ei ole mainittu nimeltä, kuka näytteen on toimittanut laboratorioon.

Ehkäpä Tuija Niemi on järkeillyt, että jos joku keksisi joskus epäillä, että hätäpuhelutallenne onkin väärennös, hän voisi aina selittää saaneensa levyn jostain muualta - ei niin, että se olisi syntynyt Tuija Niemen laboratoriossa.

Kuva: Tuija Niemi auttaa poliisia
Mitä nyt


Olen esittänyt todennettavissa olevat faktat: kukaan ei ole kuullut uole-kohtaa ennen elokuuta 2009, joku on joskus kuullut siinä jotain ihan muuta ja nyt sillä kohtaa on elefantin kokoinen uole, jota kukaan ei voi olla huomaamatta.

Jokainen tehköön niistä omat johtopäätöksensä. Minun johtopäätöseni on, että kyseessä on jonkinlainen huijaus.

Äänenkäsittelyohjelmiin perehtynyt henkilö kertoi ystävälleni, että tallenteelta olisi ollut helppo siivota tyttären hiljainen "Ketä siel on" ja lisätä sen rippeiden päälle naisen äänellä sanottu "kuole". Kun uusi versio tallennettaisiin monoraitana, kukaan ei erottaisi lisättyä kohtaa alkuperäisestä. Kenen tahansa naisen ääni saadaan pienellä käsittelyllä kuulostamaan Annelilta. Tallenteelta tehdyt käsitellyt versiot olisi helppo korvata uusilla versioilla. Päivämäärätkin pystyy väärentämään.

Crimeplus jutun mukaan Tuija Niemi on ennenkin osallistunut todisteiden väärentämiseen.

FBI:llä saattaisi olla käytössä menetelmiä, jolla mahdollinen väärennös saataisiin paljastettua, mutta valitettavasti välikätenä on Suomen poliisi, joten se siitä.

Laki velvoittaa hätäkeskuksia säilyttämään alkuperäiset nauhat viisi vuotta. Lisätutkintapöytäkirjan 7 mukaan poliisi on kuitenkin jo päässyt käsiksi hätäkeskuksen varmuusnauhaan jo vuonna 2012, joten se siitä.

Jos jollakin sattuu löytymään kenkälaatikosta se aito ja alkuperäinen tallenne, jolla kuuluu tyttäreni sanoma "Ketä siel on?" lähettäisitkö sen ystävällisesti Anneli Auerin asianajajalle?


Linkkejä


Kunntele Ulvilan hätäpuhelu, koko tallenne tekstitettynä:
http://anneliauer.com/ulvilan-hatakeskuspuhelu/

Mika Sihvosen äänianalyysi:
http://niinaberg.com/2015/09/16/hatapuhelu-tampereen-yliopiston-analyysi/

Anneli Auer blogi:
- Tuija Niemen kallis suojatyöpaikka
- Tapio Santaoja

Muualla:
Crimeplus / Tuija Niemi

11 kommenttia:

 1. Silloin kun en "oikeuden"käymisestä vielä mitään tiennyt, ihmettelin hiljaa mielessäni, että pitääkö oikeutta saadakseen itse tosiaankin olla niin aktiivinen ja itse selvittää kaikkia asiat. Ja vaikka ( tai ehkäpä juuri siksi, koska ) sinä Annu olet fiksu ja vaikka konkreettiset todisteet ovat puolellasi, olet saanut kokea niin paljon "vääryyden"käyntiä, ettei voi kuin ihmetellä, että kuka tässä maassa sitten saa sitä oikeutta, kun ei näin selvätkään todisteet riitä. Voimia ja jaksamista sinulle ja kaikille läheisillesi. Vielä kerran.

  VastaaPoista
 2. Sihvoseen yhteys ja Niemi ja Santaoja oikeuteen nieleskelemään. Isot otsikot lehtiin. Nämä väärinkäytökset pitää kaikki vyöryttää selkeästi ja rautalangasta vääntämällä (niin että media ja kadunmies tajuaa) esiin. Kyllä tästä maasta täytyy vielä joku rehellinenkin poliisi, toimittaja ja oikeuslaitoksen edustaja löytyä.
  Kun tämä murhakeissi on selvitetty, niin sitten Joki-Erkkilä vuoroon seuraavaksi.

  VastaaPoista
 3. Eilen oli Hesarissa korkeimman oikeuden tulevasta presidentistä.

  "Moraali. Tämä on asia, josta Timo Esko on erityisen ylpeä suomalaisissa tuomareissa. - ”Täällä on lahjomattomia tuomareita, jotka tekevät työtänsä vaikeissa oloissa kaikella tarmolla”, Esko sanoo."

  Jonkun pitää kertoa tälle Timo Eskolle, että Turun hovioikeudessa, josta hän itsekin tulee, löytyy hyväveli-kerhon sokeuttamia ja moraaliltaan arveluttavia korruptoituneita tuomareita, jotka toimittivat salaisissa oikeudenkäynneissä kaksi syytöntä ihmistä huomattavasti normaalia pidemmillä tuomioilla vankeuteen...yleisen elämän kokemuksensa valossa, ja koska rikoksen mahdollisuutta ei voida sulkea pois, kuten eräs tamperelainen lääkäri oli uskossaan lausunut.

  Jäinkin nyt miettimään oliko syyttäjäkaksikko Kulmalan ja Pajulan tukeutuminen kapellimestari Raine Ampujaan ja Sibeliusakatemian apinaorkesteriin pelkästään jonkinlainen viivyttelytaktiikka (orkesteri ei osannut edes erottaa hengitysääniä toisistaan, sillä he eivät tienneet kuka puhelimessa oli), että saadaan "oma mies" korkkiin?

  Luottamukseni Länsi-Suomen poliisiin, syyttäjiin ja tuomareihin on täysi nolla, ja pyydänkin Timo Eskolta anteeksi, jos kuvio ei mene, kuten nyt aavistelen.

  Jyrki Virolainen kirjoitti aikoinaan korkin uuden presidentin valinnasta näin:

  "virkaa hakevat ainakin Mikko Könkkölä ja Timo Esko. He ovat molemmat hovioikeuden presidenttejä, Könkkölä Helsingissä ja Esko Turussa. Kumpikin on toiminut aiemmin KKO:n jäsenenä, Könkkölä 2001-2005 ja Esko 2006-2012."..."Mikko Könkkölä ja Timo Esko alkavat olla jo ikämiehiä, sillä molemmat ovat syntyneet vuonna 1952 ja ovat nyt 63-vuotiaita. Kun virassa voi olla 68-vuotiaaksi, jää uuden presidentin virkakausi varsin lyhyeksi eli 4-5 vuoden pituiseksi."..."Tavallisesti varsin luotettavalta taholta olen kuullut, että korkein oikeus on käytännössä epävirallisesti jo ratkaissut kantansa. KKO:n oikeudenneuvoksista koostuva lähetystö - ei siis mikä tahansa karvalakkilähetystö - on nimittäin käynyt Turun hovioikeudessa tapaamassa Timo Eskoa ja pyytänyt, että tämä ilmoittautuisi presidentin virkaan. Käynti tepsi, sillä tämän jälkeen Timo Esko jätti ilmoittautumisensa.”

  Anneli Auerin nujertamiseen ei tarvita salaliittoa. Ainoastaan kavereita korkeilta paikoilta. Auerin tapauksessa on myöskin nähty jo liuta näitä eläkkeelle jääviä.

  ...

  Mikäli Tuija Niemi on väärentänyt hätäpuhelutallenteen, niin on olemassa yksi keino sen havaitsemiseksi. Asia pitää tutkituttaa.


  VastaaPoista
 4. Minusta asia on aivan selvää että häke-nauhaa on peukaloitu. Kohdassa 1:33-1:35 on selvästi poistettu pätkä. Kohdassa 1:33 kuuluu Amandan ääni "is-" ja sitten loppuosa repliikistä on pyyhitty pois.

  Sanoiko Amanda tuossa jotain joka ei sovi syyttäjien teoriaan vai kuuluiko tuossa kohtaa taustalla ulkopuolisen tekijän ääni niin selvästi että tuo kohta on haluttu pyyhkiä pois? Minusta tästä yksityiskohdasta pitäisi painostaa tuon äänitallenteen käsittelyketjussa olevia henkilöitä ja selvittää kuka tuosta häketallenteesta on pyyhkinyt pois parin sekunnin pätkän?

  VastaaPoista
 5. VASTAUS: kohdan 1:33-1:35 katkos luultavasti on aito ja johtuu siitä, että laitoin luurin siinä kohdassa hetkeksi pöydälle lehtikasan päälle ja NiceLog-systeemi katkaisee tallennuksen, jos mitään ei kuulu.

  Olin menossa katsomaan, mitä kauempana tapahtuu, mutta koska Häkestä pyydettiin pysymään linjoilla, pyysin sitten kuitenkin tyttäreni päivystämään puhelimeen. Selitän tämän hänelle pian tauon jälkeen: "Mä soitan poliisil, siel pyydettiin et pidelkää siel linjoi."

  VastaaPoista
 6. Jos olisit syytön, niin suhtautuisit ymmärtäväisesti kaikkiin yrityksiin saada totuus selville, etkä olisi näin aggressiivinen tutkijoita kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kirjoittanut mitään negatiivista niistä viranomaisista, jotka ovat tehneet työnsä asiallisesti (suurin osa). Olen moittinut vain niitä, jotka ovat joko tahallisesti tai jostain muusta syystä johtaneet tutkintaa harhaan, kuten Tuija Niemi ja Tapio Santaoja.

   Jääräpäinen huijaaminen ja/tai väärille raiteille ohjaaminen ei ole totuuden selvittämistä.

   Poista
 7. Kuuntelin ekan kerran ja siellä kuuluu ihan selvästi tuo "uole" erittäin painokkaasti sanottuna ja pienen tauon jälkeen myös tuo helvetti. (paino viimeisillä tavuilla) Lisäksi uhri hokee: älä-älä-älä-älä-ala-ala

  VastaaPoista
 8. Olisi tosi kummaa kyllä jos Jukka huutaisi Annelia apuun jos Anneli olisi tämän tehnyt. Toki joku voisi väittää "ettei Jukka tiennyt vaimoaan vielä murhaajaksi", mutta sitä nyt ei kukaan voi tietää paitsi paikallaolijat. Ulkopuolisena ei tunnu hyvältä urkkia perheen traumaattista kokemusta joka on voinut tapahtua mistä tahansa syystä. UOLE älähdys on voinut hyvin myös olla huonosti kuuluva tai katkeillut "Älä kuole" josta on kuulunut vain loppuosa. Niin tai näin, voimia perheelle.

  VastaaPoista
 9. Seksuaalirikostuomio toi mieleeni Jenkkilässä 80-luvulla vallinneen hysterian päivähoidossa tapahtuneista väitetyistä hyväksikäytöistä. Täysin samalla tavalla ammattitaidottomasti käsitelty lasten kertomuksia ja johdateltu heidät sanomaan, mitä on haluttu kuulla. Kahdeksan tonnia kuussa hoitorahaa lapsista on melkoinen motivaattori kyllä.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Day-care_sex-abuse_hysteria

  Lapset, joiden vanhemmat eivät altistaneet lapsiaan kyseenailaisille kuulustelumenetelmille, selvisivät ilman traumoja päiväkotikokemuksistaan. Onhan tästä tullut telkkarissakin dokumenttia.

  Aivan poskettomia väitteitä.

  VastaaPoista
 10. Heips. Olen todella pahoillani kaikesta pahasta ja vääryydestä mitä sinä ja lapsesi olette joutuneet ja joudutte edelleen kokemaan :(

  En tiedä onko tällä enää mitään merkitystä ja onko tämä näkemys jo tuttu, mutta minun korvaani puhelulla selkeästi kuuluu lause "älä kuole", eikä pelkkä "kuole". Ensin kuuluu pieni henkäys lapsen suusta, mikä poistaa puhelimen/tallentimen tekemän kompressionnin lyhyeksi ajaksi, eli tausta äänet eivät kompressoidu äänekkäämmiksi. Lapsen lyhyen henkäyksen jälkeen puhelin/tallennin alkaa taas kompressoimaan ääntä, koska luuriin ei kuulu tarpeeksi ääntä luuria pitävältä lapselta. Tällöin taustan meteli kasvaa liukuvasti kovammaksi, minkä takia liu-un alussa kuuluva "älä" tai "elä" jää hiljaisemmaksi kuin seuraava sana "kuole", minkä aikana kompressori on jo taas täysin tapissaan.

  Tein tästä pienen ääniklipin, jossa ensin kuullaan alkuperäinen parin sekunnin pätkä tästä kodasta ja sen jälkeen kompressoitu versio, jossa on päällä kompressori, mikä kompressoi kaiken audion yhtä äänekkääksi. Mitään muuta sille ei ole tehty.

  https://drive.google.com/open?id=1DNop2oApwmykLQDAs353MzICi4ZH6A64

  Toivotaan, että joku päivä saadaan selkeä totuus esiin kaikesta. Voimia!

  VastaaPoista

Kirjoita asiallisesti. Kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.